november 23, 2009

divat? divat... divat!

Érdekes szituációba kerültem az iskolában,pontosabban német nyelvtan órán. Hogy a fejenkénti 12-13 éves német tudásunkat növeljék, beszéd fordulatokat kellett megtanulnunk. Hangsúlyozom,igen,nemzetiségi tagozaton. Ezek pedig nem mások,mint: nekem az a véleményem,hogy... ; egyetértek...-val/vel ; ehhez lenne egy hozzáfűzni valóm. Két tanítási órát töltöttünk el azzal,hogy ezeket a bizonyos fordulatokat színes filccel,nagybetűkkel ráírjuk egy-egy A3-as fehér lapra, majd felragasszuk őket a táblára.A cél az volt,hogy egy megadott témáról pro ill. contra érveket sorakoztassunk fel, ezen beszéd fordulatok segítségével.

A téma: a divat eszköz az alkalmazkodásra vagy inkább önkifejezés?
Mint mindig az éremnek két oldala van.És itt nem csak a témamegjelölést értem. Hiszen ha csak magamból indulok ki, már úgyis ellentmondásos: botor ötlet lenne kijelentenem,hogy bármi közöm is lenne a divathoz, ill. a divatgépezethez. Az már más kérdés,hogy megnézem a hivatalos oldalakon a divatbemutatókat,minden hónapban megveszem a legnevezetesebb magyar divatmagazint, vagy hogy ránézésre is sok ruháról tudom kitervezte. De ez igazából még mindig semmi. Szóval az ellentmondás benne az,hogy ha engem ebből a szemszögből vizsgálunk,hogyan érveljek pro és contrával,ha nekem a divat egyszerre jelenti mindegyiket és semelyiket. Nehéz ügy.
Végül arra jutottam,hogy már az alapkérdésben találjuk a hibát,és mért ne jelenthetné a divat egyszerre mindkettőt. Kinek hoppan kinek koppan.
Természetesen német nyelvtan az a tantárgy ahol minden apró lehetőséget ki kell használni az 5-ös szerzés lehetőségét,ezért be kellett vetni a nagyágyút, és állást foglalni.
5, a már megemlített beszéd fordulatokkal megszerkesztet megnylívánulásom elég is lett ahhoz, hogy javítsak az átlagomon, és közben a divattal való kapcsolatom sem sérült.

0 megjegyzés:

 
Blogger design by suckmylolly.com - background image by Wagner Campelo